Twintig procent van de huiseigenaren overweegt op dit moment de hypotheekschuld deels af te lossen. Belangrijkste redenen zijn de lage spaarrente en het voorkomen van een restschuld aan het einde van de looptijd.
Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van ING onder huiseigenaren met een hypotheekschuld van 75 duizend euro of meer.
Vooral huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek overwegen hun schuld deels af te lossen. Dat kan op dit moment aantrekkelijk zijn, omdat met name de spaarrente extreem laag is.
Een tweede reden die de huiseigenaren noemen om nu af te lossen, is dat ze vrezen aan het eind van de looptijd met een restschuld te blijven zitten.
De kans op een restschuld is aanzienlijk groter geworden nu de huizenprijzen fors zijn gedaald. Daarnaast zijn er mensen die met een restschuld blijven zitten omdat de opbrengst van beleggingen tegenvalt, of omdat ze een deel van de hypotheek geheel aflossingsvrij hebben zonder dat er iets aan beleggingen of spaargeld tegenover staat.
Aflossen met opbrengst verzekering
Het kabinet komt 1 september waarschijnlijk me een voorstel waarbij mensen het geld dat ze nu opbouwen om aan het eind van de looptijd de hypotheek af te lossen, eerder vrijvalt. Het gaat om geld dat wordt opgebouwd door middel van levens- of kapitaalsverzekering.
Volgens de huidige regels mag iemand 155 duizend euro - een stel 310 duizend euro - vermogensbelastingvrij sparen om de hypotheek af te lossen. Een van de voorwaarden is dan wel dat het geld minimaal 20 jaar vast staat. Neem je het geld eerder op, dan komt de fiscus alsnog afrekenen door inkomstenbelasting te heffen over het opgenomen bedrag.
Het kabinet zou nu aan een voorstel werken waarbij die termijn van twintig jaar verdwijnt, en iedereen dat geld op elk moment mag opnemen mits het geld wordt gebruikt voor het aflossen van de hypotheek. Er zit op dit moment volgens De Nederlandse Bank in totaal 30 en 50 miljard euro 'vast' in kapitaalsverzekeringen.
Deze maatregel is overigens vooral voordelig voor de schatkist. Als er op aflossingsvrije hypotheken wordt afgelost, loopt de overheid minder belastinginkomsten mis omdat mensen minder kunnen aftrekken.
Lees ook
'Kabinet: Belastingvrij aflossen hypotheek met levensverzekering'
Huis en fiscus in 2013: alle maatregelen op een rij
Aflossingsvrije hypotheek aflossen: hoe doe je dat?
Spaargeld naar aflossing hypotheek: hier moet je op letten
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl